Livrare gratuită pentru comenzile de peste 199,99 RON

Smart Casual: Idei si sfaturi esentiale

April 19, 2024

Trăim într-o societate în care hainele pot spune multe lucruri despre noi. Ținutele pe care le purtăm ne definesc, dar au și o putere specială – aceea de a transforma o zi banală într-una absolut memorabilă. Ți s-a întâmplat vreodată să te trezești fără energie, cu zero interes pentru task-urile de pe agendă? Nu s-a schimbat totul imediat ce ai pus cămașa preferată pe tine?

Acum, când standardele de frumusețe sunt tot mai ridicate, stilul smart casual a devenit un element de bază în garderoba modernă. Este un stil îmbrățișat atât de femei, cât și de bărbați datorită îmbinării dintre eleganță și confort. De la munca de birou la întâlnirile cu iz de formalitate sau chiar evenimentele sociale ceva mai relaxate, acest cod vestimentar oferă o libertate aparte ținutelor, fără să compromită aspectul elegant. Află tot ce trebuie să știi despre cel mai îndrăgit dress code din acest articol.

 

Ce reprezinta stilul smart casual?

Poate la început pare destul de complicat să alegi hainele care se încadrează perfect în categoria smart casual, dar trebuie doar să te folosești de echilibru. În esență, acest stil se află la granița dintre vestimentațiile casual, office și business. Poți alege în continuare haine sofisticate și pantofi pe măsură pentru rutina de la muncă, dar trebuie să acorzi o atenție deosebită croiului confortabil.

Acest stil presupune purtarea ținutelor îngrijite și fără cusur, apropiate de cele business, dar mai puțin formale, mai puțin sumbre. Ai grijă cum echilibrezi balanța! Un look smart casual nu poate fi asociat cu articolele vestimentare sport.

Motivul popularității acestui stil vestimentar

Ținuta smart casual își are originile bine ancorate în trecutul îndepărtat. Dacă ne-am întoarce acum în anul 1924, la prima oră a dimineții, am citi în gazetă un articol cât se poate de interesant. Atunci s-a folosit pentru prima dată această expresie pentru a descrie o rochie superbă fără mâneci. Totuși, stilul smart casual nu a fost explorat la maximum în acea perioadă, făcându-se cunoscut după 1980.

De ce a devenit atât de popular? Datorită faptului că oamenii vor să arate bine în diferite situații, dar să se simtă confortabil. De ceva timp, companiile au aprobat politici mai relaxate în ceea ce privește vestimentația și s-au aliniat unui stil de viață din ce în ce mai alert. Acum, cei care lucrează în corporații au posibilitatea de a explora ținute creative care combină piesele clasice cu cele moderne și confortabile.

 

Stilul Smart Casual pentru Femei

Acest dress code preferat de femeile de toate vârstele îmbină 3 stiluri diferite: stilul casual, business și office. Alegerile vestimentare de zi cu zi pot fi multiple, doar că trebuie să se respecte cele 3 categorii dominante. Ai nevoie doar de puțină atenție pentru detalii și poți crea ținute smart casual elegante și ușor de purtat.

Caracteristici ale ținutelor smart casual feminine

Există 3 caracteristici esențiale ale ținutelor smart casual feminine. Vorbim în continuare despre simplitate, calitate și croială:

  • Ținutele abordate în acest cod vestimentar nu cuprind cămăși sau alte piese vestimentare multicolore, cu paiete, țesături lucioase sau alte elemente nonconformiste;

  • Hainele trebuie să aibă o calitate foarte bună. Doar așa se poate crea acel look lejer și îngrijit;

  • Croiala hainelor trebuie să urmărească linia corpului;

Abordarea stilului smart casual pentru femei

Pentru femeia modernă, acest stil vestimentar reprezintă alegerea ideală pe tot parcursul zilei. Stilul smart casual poate fi adoptat în multe contexte, de la ședințe de lucru și zilele obișnuite de la birou până la evenimente corporate, întâlniri, aniversări sau alte evenimente sociale.

Idei de ținute Smart Casual pentru Femei

Vrei să obții un look business casual? Înseamnă că trebuie să combini cu iscusință câteva piese vestimentare. Mizează pe eleganță și simplitate, adaugă un strop de creativitate și bucură-te de ceea ce vezi în oglindă! Regăsești mai jos câteva idei pe care le poți pune în aplicare.

Jeans și top elegant

Știai că poți realiza o ținută confortabilă și elegantă pornind de la perechea de blugi preferată? Pentru că vorbim despre un dress code mai relaxat decât hainele business clasice, se permite ca femeile să poarte blugi, indiferent de sezon. Principala condiție ține de simplitate. Trebuie să optezi pentru un croi simplu, pentru blugi clasici, fără rupturi, paiete sau alte detalii care ne trimit într-o altă zonă, diferită de stilul pe care îl abordăm în acest articol. În partea de sus, este suficient să alegi un top elegant. Aici poți fi mai îndrăzneață, dar fără să cazi în capcanele extravaganței.

Blugi - cod 78001 - 1 - albastru închis Maiou - cod 6704 - 2 - alb

Pantaloni chino și cămașă

Pantalonii chino sunt la mare căutare acum. Pe lângă faptul că fac parte din noile tendințe în materie de fashion, acești pantaloni cu croi lejer sunt deosebit de confortabili. Îi poți purta cu ușurință, timp de 8-9 ore, în cea mai agitată zi de lucru și îi poți păstra la cina săptămânală cu fetele. Nu ai timp să-ți schimbi ținuta? Smart casual este întotdeauna o alegere excelentă pentru diferite contexte sociale.

Ce pui în partea de sus? O cămașă dintr-un material fin, prietenos cu pielea ta. Există o varietate de cămăși pentru femei simple sau cu modele, cu mânecă lungă sau scurtă, cu sau fără guler, la prețuri accesibile pentru orice buzunar. Ai nevoie doar de câteva articole de calitate pentru a crea o garderobă capsulă.

Camasa Pantaloni ecru

Fustă și pulover

Pentru zilele răcoroase, poți să alegi o fustă și un pulover călduros. Fusta poate fi confecționată din piele sau din alte materiale confortabile, poate fi plisată, conică sau lejeră. Te poți juca aici, alegând ceea ce-ți place – fustele care îți pot face zilele de lucru mai frumoase.

Singura condiție este să optezi pentru o lungime potrivită mediului de business. O fustă midi te poate salva din orice situație. La capitolul pulovere, ai liber la creativitate! Totuși, trebuie să ții cont de culorile complementare. Fusta și puloverul trebuie să se potrivească din punct de vedere vizual.

Pulover

Rochie cu sacou

La capitolul haine smart casual, femeile au un avantaj considerabil. Există multe combinații pe care le poți încerca, de la blugi și cămașă până la rochițe potrivite pentru orice moment al zilei. Uite o variantă care sigur o să te cucerească: rochie cu sacou. Vorbim aici despre un plus de eleganță, despre o alegere adorată de cele care nu vor să facă niciun compromis, deși mizează zilnic pe confort și lejeritate. Pentru această combinație, specialiștii recomandă rochiile midi sau maxi.

E de preferat să se evite decolteurile adânci, rochiile prea scurte sau prea mulate. În completare, sacoul poate fi purtat deschis și, în mod evident, trebuie să urmărească forma corpului.

Rochie negru Sacou

Jeans si pulover supradimensionat

Sigur ai câteva articole preferate în dulap, ceea ce ne face să ne întoarcem din nou la jeanșii preferați. Fie că urmăresc forma corpului sau au un croi mult mai lejer, jeanșii pot fi combinați cu un pulover supradimensionat.

E un mod mai îndrăzneț, dar acceptat în zona smart casual. În plus, puloverele oversize se potrivesc foarte bine și cu fustele midi sau mai scurte. Trebuie doar să fii atentă la nuanțe și imprimeuri. Pentru un look echilibrat, poți alege o bluză largă și blugi care urmăresc atent forma corpului. Se preferă simplitatea.

Pulover negru Blugi albastru închis

Compleu

Trebuie să ai în garderobă cel puțin un compleu. Se încadrează perfect în stilul smart casual și te privează de orele alocate pentru a lua o decizie inspirată. Nu e o decizie de compromis, ci una smart, apreciată de femeile care nu au timp de pierdut. Doar iei compleul din dulap, îl calci, pui un top sau un body pe dedesubt, o curea (la alegere) și ești gata pentru o zi plină. Reține că sacoul trebuie să se așeze foarte bine pe umeri.

Echipament albastru deschis

Blugi albi si bluza cu dantela

În zile calde, atunci când soarele râde cu poftă pe cer, femeile care lucrează în corporații sau în diferite instituții și companii care impun o anumită ținută se pot confrunta cu probleme de concentrare. O ținută inconfortabilă te poate ține pe loc, cât mai aproape de ceasul care pare că nu mai ajunge la final de program.

Pentru această problemă există o singură rezolvare: combinația dintre blugii albi și bluza cu dantelă. Pantalonii albi te protejează de razele soarelui, iar cămașa subțire din dantelă îți oferă toată lejeritatea de care ai nevoie într-o zi cu temperaturi tropicale. În plus, aceste două articole exprimă eleganță și simplitate – tot ceea ce ai nevoie pentru a crea un outfit smart casual.

Blugi alb Bluza alb

 

Stilul Smart Casual pentru Bărbați

Pentru bărbați, stilul smart casual urmărește aceeași variantă de mijloc. Este un stil pe care îl întâlnim la granița dintre eleganța costumelor clasice și lejeritatea hainelor casual, cele cu care suntem mult mai familiarizați. Există și aici 3 principii de bază: simplitate, calitate și croi perfect. Aducem din nou în discuție echilibrul și posibilitatea de a jongla cu diferite piese din garderobă pentru a crea mai multe ținute.

Elementele de bază ale stilului smart casual masculin

Există câteva elemente de bază în crearea ținutelor smart casual masculine. Toate acestea pornesc de la articolele must-have din garderobă. Le enumerăm pe rând:

  • Pantalonii: Se preferă pantalonii chino, pantalonii cu croială dreptă și blugii fără rupturi sau alte elemente de design. Pantalonii sport sau blugii skinny nu intră în zona de smart casual. Îi poți purta în continuare, dar în alte contexte;

  • Cămăși: Pentru a-ți crea o garderobă capsulă, poți alege cămăși simple button-down, albe sau în culori deschise. Pe parcurs, poți adăuga în dulap și cămăși din denim sau cu diferite imprimeuri subtile;

  • Sacouri: Sacourile din bumbac sau lână sunt foarte bine văzute în sezonul rece; Pulovere și malete: Pantalonii chino se potrivesc foarte bine cu un tricou polo sau cu o cămașă simplă, dar și cu o maletă sau un pulover texturat;

Idei de ținute Smart Casual pentru Bărbați

Pentru că stilul smart casual este îmbrățișat cu bucurie de cei care activează în zona de business, am creionat o listă cu câteva idei de ținute pentru cei care vor să se reinventeze.

Jeans și cămașă

E firesc să apreciezi lejeritatea și să te simți mult mai confortabil în blugi. Chiar și marile corporații au înțeles cât de important e să te simți bine în hainele pe care le porți mai bine de 8 ore pe zi. Așa se face că jeanșii și cămașa reprezintă o combinație excelentă pentru un outfit smart casual. Totuși, pentru a păstra echilibrul, se preferă croiala dreaptă și ușor conică pentru blugi. În privința cămășii păstrăm aceeași poveste – se evită imprimeurile extravagante și celelalte elemente de design. O cămașă în carouri subtile poate fi o alegere foarte bună.

Pantaloni chino și pulover

Pentru zilele mai reci, pantalonii chino și un pulover simplu poate fi o alegere ideală. Pantalonii sunt ușor de purtat iar puloverul (dacă este confecționat din materiale calitative) îți va oferi tot confortul termic de care ai nevoie pe parcursul zilei de lucru, dar și după, atunci când îți prelungești programul cu participarea la un eveniment.

Jeans, maletă și sacou

Cei mai conservatori pot opta în continuare pentru eleganța oferită de un sacou care se așează foarte bine pe umeri. De data aceasta, pentru că vorbim despre stilul smart casual, poți purta pe sub sacou o maletă în culori neutre. În partea de jos, poți conta oricând pe jeanșii preferați. Asigură-te doar că aceștia nu prezintă urme de uzură, nu sunt rupți și au o croială simplă. E regula de aur a acestui stil.

Așadar, smart casual este un dress code apreciat atât de femei, cât și de bărbați. Deși își are originile la începutul anilor 1900, acest stil vestimentar a câștigat popularitate mai târziu, odată cu dorința oamenilor de a păstra o imagine elegantă, în timp ce îmbracă doar haine confortabile. Articolele vestimentare care se încadrează aici sunt realizate din materiale calitative, urmăresc atent forma corpului, au culori plăcute (atât neutre cât și pastelate) și păstrează regula simplității. Smart casual este, de departe, unul dintre cele mai apreciate stiluri vestimentare de la noi. Încearcă-l și tu!